Öko-hírek

Iskolánk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által felkért értékelő bizottság javaslatára, Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár döntése értelmében elnyerte az „Ökoiskola" címet a 2011-2014 közötti időszakra. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium nevében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hirdetett nyílt pályázatot az „Ökoiskola 2011" cím elnyerésére. Erre a felhívásra adta be pályázatát a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. A pályázat célja a fenntarthatóság elveinek, a környezettudatosság és a fenntartható fogyasztás és fejlődés oktatási intézményekben történő minél hatékonyabb megjelenése. A cím azoknak a nevelési-oktatási intézményeknek az elismerését szolgálja, melyek átgondoltan, intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a fentiek pedagógiájának gyakorlati megvalósításával, a környezeti neveléssel.
Az „Ökoiskola" cím adományozása kapcsolódik az ENSZ „A fenntarthatóságra oktatás" 2005-2014 évtizedének programjához. Az „Ökoiskola" cím pályázati rendszerének kialakítása az ENSI (Iskolai Környezeti Kezdeményezések) nemzetközi hálózat több évtizedes tapasztalati alapján történt.
A cím elnyerésének előnyei között szerepel, hogy a nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar "Ökoiskola" kritériumrendszer az iskola megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az intézményt a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést nyújt az iskola munkájáról a fenntartó számára - tudtuk meg Fehér Zsófiától, a Ökoiskolai Munkaközösség vezetőjétől. Az állami kezdeményezésre létrejövő hálózat iskolái nagyobb eséllyel vehetnek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon. A cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a hálózat programjai segíthetik szakmai fejlődését. A címet elnyerő iskola tanulói részt vehetnek a Vidékfejlesztési Minisztérium Ökoiskoláknak szervezett környezet- és természetvédelmi tárgyú programjain, rendezvényein, pályázatain.

Ökoiskola.hu!

„Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 29. magyar és a 49. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése.” – figyelmeztet bennünket honlapján a Föld Napja Alapítvány.

Új szelektív hulladékgyűjtők kerültek lehelyezésre az iskolai folyósókra, így külön tudjuk gyűjtjeni a papír, műanyag és a kommunális hulladék mindegyik iskolai szinten.

Kialakításra került iskolánk könyvtárában egy Ökosarok, melynek célja, hogy a könyvtárba betérő diákok figyelmét felhívjuk környezetünk óvására és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. A téma iránt érdeklődők számos olvasmányt is találhatnak a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem témakörében a könyvtári kínálatból. 

Iskolánk 2011-ben nyerte el először az ÖKOISKOLA címet. Éppen ezért, a pápai KÖZGÁZ ezen a területen sem mondhatja el magáról, hogy csendes-dolgos hétköznapjai vannak, merthogy a dolgos még igaz lenne, azonban a csendes korántsem. Itt mindig történik valami: a diákok versenyeznek, a szakmai előadók mindennapos „vendégek”, a közös programok jó csapatépítő tréningként vigyáznak a közösség egészséges egységére.

Különös élményben részesülhettek a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon azok a Közgázos osztályok, akik a tisztasági versenyen és/vagy a félévi tanulmányi eredmények tekintetében a legjobbaknak bizonyultak. A tanulmányi verseny győztese a 9.A osztály, a tisztasági verseny legjobbjai pedig a 10.C, 2/14.L, 5/13.PÜ, 12.B és a 10.B osztályok voltak. Ők azok, akik az atomenergiát és a PAKS II. interaktív projektet bemutató mobil kamionos kiállítást megtekinthették.

Iskolánk az idei tanévben is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a diákok figyelmét felhívja az emberiség jövőjét biztosító, a jelen és a jövő nemzedékeit éltető víz megóvásának fontosságára. Az idei tanévben a víz világnapján a pápai víztoronyba látogattunk el.

Oldalak

 

Csengetési rend