Élet a kollégiumban

Kedves Olvasó!

   Németh Noémi DT titkár vagyok. Szeretném bemutatni kollégiumunkat, működését, eseményeit.

   Harmadik éve vagyok kollégista, mindig is jól éreztem magamat itt. Nemcsak a körülmények adta lehetőség miatt, hanem a megértő, de a kollégium rendjét következetesen betartó nevelőtanárok munkája, a változatos programok, érdeklődési körök miatt is.

   Nagyon szép, ízléses kollégiumban lakunk. Kicsit ettől az évtől nehezebb nekünk, mivel a leány- és fiúkollégium összevonásra került. Mi, lányok épp csak elférünk a számunkra kialakított kollégiumban, 4-5 fős szobákban lakunk. Nehezebb bizony rendet rakni reggelente, mint mikor csak hárman voltunk, de igyekszünk tőlünk telhetően mindent megtenni. :)

   Szeretem a kollégium szeretetteljes légkörét, egymásnak is sokat tudunk segíteni a tanulásban, a szerelmi „viszályokban”, a problémák megbeszélésében, ami szerintem a leges legfontosabb egy ilyen intézményben. Hisz mi távol vagyunk otthonunktól, távol szüleinktől. Bár a telefonos kapcsolat valamelyest segít, mégis nehéz, főleg kezdetben. Mindig az elsősöket biztatjuk, hogy ne adják fel, mert, ha beilleszkednek, akkor végzős korukra felnőtté válnak, önállósodnak.

   Nekem is nehéz volt a beilleszkedés. Segítettek nekünk a kedves nevelőtanáraink; Judit nénik, Erika néni és Marika néni, hogy könnyebben elviseljük a távollétet otthonunktól.

   A kollégiumunkban napirend szerint élünk, melyre szükségünk is van. A napirend betartatása következetes. Nevelőtanáraink minden lépésünkről tudnak, számon tartják hollétünket. Azt tapasztaltam, hogy egy idő után jól megismernek bennünket és minden személyes problémánkat orvosolni tudják.

   Azért is szeretek itt lenni, mert színes programjaink vannak, melyek beépülnek életünkbe.

Hogy milyen programok színesítik életünket?

Én DT titkár vagyok, év elején mindig a kollégiumi DT segítő tanár segítségével tervezzük meg az évet. Igyekezünk ötletes programokat kialakítani.

   Az év eleje a 9. évfolyamosok segítésével kezdődik, hisz nekik nehéz a beilleszkedés. Elmagyarázzuk nevelőtanárainkkal együtt a házirendet, a napirendet, majd igyekezünk megismerkedni velük. Erre jó alkalom volt az első Kollégiumi Közgyűlés is, mely programjában a 9. évfolyamosok bemutatkozása is szerepelt. Ott értékeltük a tavalyi évet, jutalmaztuk a jó tanulmányi eredményeket.

   Szeptember közepén Margl Józsefné iskolai védőnő előadást tartott az egészséges életmódról.

   A 9. évfolyamosoknak csoportséta alkalmával módjuk volt megismerni a város főbb nevezetességeit, intézményeit, pl. kórház, orvosi rendelők, színház stb.

Mindig az első évfolyamosok feladata a faliújság díszítése, melynek témái az ünnepek, évszakok, egészséges életmód stb.

   Nagyon izgalmasan alakult az év elejétől elindított, több hétig tartó csocsó bajnokságunk, melyet egy fiú páros nyert meg.

   Kézműves foglalkozás keretében készítettünk régi képekből tablót, díszeket a szobákba, adventi készülődés keretében koszorút, karácsonyfadíszt, egyéb díszeket, melyekkel a kollégiumnak karácsonyi hangulatot varázsoltunk.

   Szeretjük a rejtvényfejtő versenyeket, mert kikapcsolódunk, sokat nevetünk, és nem utolsó sorban finom csokoládé az első 3 helyezett jutalma. :)

   A kollégiumi DT, és a végzős évfolyamok tervezték meg a szecskaavatónkat, mely december elején volt. Nagyon mókás, színvonalas feladatokat kaptak a 9. évfolyamosok. Igen jól éreztük magunkat.

   Mikulás reggelén mindenki meglepetést talált a csizmájában.

   A karácsonyi műsorra is szorgalmasan készültek a szereplőink, nagyon színvonalas, szép, meghitt műsort láthattunk.

A szereplők nevét le is írom, mert meg kell, hogy említsem:

Kollár Abigél : zongora, ének

Bali Zsófia: ének, narrátor

Simon Vanessza: ének

Gregosits Amarilla: mese

Fülöp Regina: vers

Az iskola az ünnep alkalmából sok ajándékkal lepett meg bennünket. Kaptunk porszívót, konyhai eszközöket, sportszereket, amelyeket örömmel vettünk használatba.

Az ünnep finom vacsorával zárult.

   A kollégium diákjai részt vesznek régóta a városi rendezvényeken, megemlékezéseken. Ebben az évben az október 6-ai megemlékezésen voltunk ott, ezen kívül a színházban megtartott Magyar Kultúra napi gálaműsoron.

Természetesen többen járunk bérletes színházi előadásokra is.

   2015. január 28-án ismét Kollégiumi Közgyűlést tartottunk, melyen a félév tanulmányi eredményeit értékeltük, ill. a kollégium első félévében lezajlott eseményeiről számolt be a DT. A kollégium rendjéről, tisztaságáról, közösségi tevékenységeiről is beszéltünk, melyre jobban ügyelnünk kell. Majd igazgató úr, nevelőtanáraink értékelték a félévi munkát.

   Nagyon várjuk a második félév eseményeit, mert köztük van a várva várt kollégiumi kirándulás. Persze, ha anyagi kereteink lehetővé teszik.

   Folytatódnak az érdeklődési körök, faliújság, sport, rejtvényfejtő kör.

   Terveink között szerepel egy volt kollégista diák meghívása, aki elmeséli az élményeit, tapasztalatait a kollégiumunkkal kapcsolatban, megosztja velünk életének mostani epizódjait.

   A második félév meghitt, szép eseménye a ballagás, ahol méltóképpen elbúcsúztatjuk végzőseinket.

 

Lányok! Fiúk!

Aki tagja szeretne lenni egy jó közösségnek, bátran jelentkezzen a Pápai Gazdasági Szakközépiskola kollégiumába.

 

Pápa, 2015. febr. 4.

 

Németh Noémi

Kollégiumi életképek a múltból és a jelenből
 

Csengetési rend