ESCAPE projekt – Tábor, Csehország

2016. október 9. és 15. között lehetőségünk nyílt arra, hogy iskolánkat képviselve részt vegyünk az Erasmus+ program ESCAPE (Enhanced Skills, Competence and Practice for the Economy 2014-1-AT01-KA201-000905) projektjének következő állomásán. A program célja, hogy megismerjünk különböző nemzetiségű embereket, kultúrájukat, barátkozzunk, nemzetközi csapatokban dolgozva bővítsük ismereteinket, mindeközben használjuk és fejlesszük angol nyelvtudásunkat.

 A találkozó ezúttal a csehországi Táborban volt, ahol egy hetet tölthettünk további 6 ország (Ausztria, Bulgária, Csehország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) diákjaival együtt. A magyar csapat tagjai: Németh Bettina 10. C, Balogh Bianka 10. B, Buzás Lia 11. C, Fekete Eszter 11. C, Tóth Adrián 12. C, és Dukai Máté 12. D osztályos tanulók voltak. Kísérő és felkészítő tanáraink Csatári-Fodor Zsanett tanárnő és Molnár András tanár úr.

Október 9-én, vasárnap indultunk útnak Pápáról kisbusszal, majd kezdetét vette a majdnem 7 órás utazás. Este, fél 7 körül értünk Táborba, ahol elfoglalhattuk szobáinkat a Palcát Hotelben.

Hétfő reggel átsétáltunk a projektben résztvevő iskolába, ahol Máté és Adrián, ill. minden részvevő ország csapata előadta előzetes feladatát: a városának turisztikával foglalkozó irodáját kellett bemutatnia. Ezt követően nemzetközi csoportokba rendeződtünk, és megkaptuk a feladatainkat, amiket a hét végén kellett előadnunk. A feladatok egyikéhez szükséges volt Tábor városának ismerete, így már az összetett csoportokkal a cseh diákok vezetésével felfedeztük a települést.

A keddi nap folyamán került sor az iskolában az ún. turisztikai vásárra, ahol újra együtt dolgoztunk mi magyarok, ugyanis mindenkinek a saját standján ismertetnie kellett az országának a nevezetességeit, híres feltalálóit, látnivalóit, érdekességeit, ez pedig lehetőséget kínált arra, hogy ösztönözzük az ott tanuló cseh diákokat, válasszák a mi városunkat, országunkat nyaralási célpontként. Magyar népi táncunkat is megmutattuk a tanulóknak. Délután a csapatok 2 tanórán vettek részt, amely órák tananyaga nagyon változatos volt a közgazdaságtantól, a marketingen át az ökoturizmusig sokféle hasznos dolgot tanultunk, természetesen angol nyelven. A nap közös bowlingozással zárult.

Szerdán korán keltünk, hiszen vonattal indultunk Prágába. Csodálatos volt, lenyűgözött mindenkit. Hosszasan sétálgattunk a város utcáin, annyi szép épület és tágas tér fogadott bennünket. Néhány népszerű nevezetességet említenék, ahol jártunk: Károly híd a Moldva folyó felett, az Óváros tér (Old Town Square), vagy a csillagászati óra a Városháza falán (Prágai Orloj).

Csütörtök délelőtt még dolgoztunk a kiadott feladatokon, ebéd után pedig ellátogattunk České Budějovice-be a Budweiser Budwar sörgyárba. Egy nagyon aranyos idős hölgy vezetett körbe minket, és betekintést nyerhettünk a sörgyártás folyamatába. Az estét egy közös összejövetel zárta.

Pénteken a reggeli órákban kaptunk még 2 órát tökéletesíteni a prezentációinkat, kidolgozni a bemutatóinkat. Majd ezután következett az egész heti munkánk előadása. Sokat dolgoztunk vele, mindenki kihozta magából a maximumot. A nyertes a piros csapat lett, tortát nyertek. Minden résztvevő kapott egy oklevelet, miszerint jelen volt a programban. Ezen az estén a cseh tanulók eljöttek hozzánk, beszélgettünk még és szomorúan elbúcsúztunk egymástól. Nem szerettük volna még elhagyni Tábort és Csehországot.

Szombaton reggeli után bepakoltunk a kisbuszba. A tanárnő és a tanár úr elvitt minket egy gyönyörű helyre, Český Krumlov városába. Itt töltöttünk 2-3 órát, ezt követően elindultunk haza.

Úgy gondolom, hogy ez mindannyiunk életében egy meghatározó élmény volt. Hálásak vagyunk azért, hogy mi juthattunk el ide. Rengeteg új baráttal és emlékekkel gazdagodtunk.

A képeket ide kattintva lehet megtekinteni!

 

Balogh Bianka 10. B

 

Csengetési rend