ESCAPE projekttalálkozó Romániában

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ program keretei közt megrendezett ESCAPE-projekt következő – szám szerint az ötödik – állomása a romániai Lugos volt. A magyar csapat tagjai: Turi Eszter 11.D, Vajtai Dávid 11.C, Schindler Fanni 10.B, Bódai Martin 9.B, Szalay Vivien 9.C,  és Pintér Mercédesz 9.C osztályos tanulók voltak. Felkészítő és kísérő tanáraink: Németh Éva Zita tanárnő és Molnár András tanár úr.

2016. április 17-én vasárnap 9 órakor indultunk Romániába. Pápán szálltunk fel a kisbuszra, és hat órányi utazás után érkeztünk meg Lugosra. Egyhetes távollétünk célja az volt, hogy angol nyelven megismerkedjünk a projektben részt vevő országok (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bulgária, Magyarország) diákjaival és kultúrájával, illetve feldolgozzuk az előzetesen kiadott témákat (pl. helyi és külföldi termékek bemutatása, összehasonlítása stb.).

Az angol nyelv volt a közös kapocs, mellyel kifejezhettük gondolatainkat. Hétfő délután adtuk elő a lugosi egyetemen a regionális termékekről szóló, előre elkészített prezentációnkat a többi nemzet előtt. A névjegyünk színe szerint nemzetközi csoportokba szerveződtünk, és megkaptuk a heti témánkat, melyből pénteken prezentációt adtunk elő.

Lehetőségünk nyílt megismerni a román várost egy angol nyelvű idegenvezetés keretei között. Kedden Herkulesfürdőre és Orsovára mentünk kirándulni, ahol gyönyörű tájakat és egy hajózási múzeumot, valamint a Vaskapu-erőmű turbináit tekinthettünk meg. Különös varázsa volt a Jókai regényekből ismert al-dunai vidéknek; cseppet sem csodálkoztunk azon, hogy a neves írót is megihlette.  Másnap két üzembe látogattunk el: először a Honeywellbe, ahol biztonsági berendezéseket készítenek, azután pedig a Mondial Villeroy & Boch Group fürdőszoba-felszereléseit és azok gyártását tekintettük meg. Ebéd után a projekt tanárainak tanulságos és érdekes angolóráin vettünk részt. Este a lugosi színházban gyönyörködhettünk a házigazda iskola diákjainak színvonalas ének-, tánc- és hangszertudásában. Csütörtökön délelőtt a nemzetközi csapatokkal elkezdtük a készülődést a pénteki prezentációkra, délután pedig egy idegenvezetés keretében csodálhattuk meg a gyönyörű történelmi várost, Temesvárt. Itt három óra szabadidőnk volt, amit mindenki kedve szerint töltött el.

Pénteken a nemzetközi csapatokkal előadtuk a prezentációkat, este pedig a diákok rendeztek egy összejövetelt. Élményekben és hasznos tudásban gazdagodva térhettünk haza április 23-án 16.00 órakor.

 

                                                                       Schindler Fanni 10. B

                                                                       Turi Eszter 11. D

 

Az útról készült képeket ide kattintva lehet megtekinteni!

 

 

Csengetési rend