Escape – Ljubljana

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ program keretei közt megrendezett Escape projekt következő – szám szerint a negyedik – állomása Ljubljana volt. A magyar csapat tagjai: Takács Dóra 11.A, Beszédes Szimóna 11.A, Cseke Klaudia 10.C, Fodor Zsófia 10.B, Németh Ádám 11.D, Polyák Attila 11.D. Felkészítő és kísérő tanáraink: Csatári-Fodor Zsanett és Tóthné Pál Gabriella.

2016. március 6-án vasárnap 17 órakor érkeztünk meg a szlovén fővárosba. Ajkán szálltunk fel a vonatra és hat órányi utazás után érkeztünk meg Ljubljanába. Egyhetes távollétünk célja az volt, hogy angol nyelven megismerkedjünk a projektben részt vevő országok (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bulgária, Magyarország) diákjaival és azok kultúrájával.

Az angol nyelv volt a közös kapocs, mellyel kifejezhettük gondolatainkat. Külföldi tanárok óráira jártunk be, melyek izgalmasak és érdekesek voltak. Új tanulási módszerekkel ismerkedhettünk meg a számítógépek használata segítségével. Hétfő délelőtt adtuk elő a jövő iskolájáról szóló, előre elkészített prezentációnkat a többi nemzet előtt. A névjegyünk színe szerint nemzetközi csoportokba szerveződtünk, és megkaptuk a heti témánkat, melyből pénteken prezentációt adtunk elő.

Lehetőségünk nyílt megismerni a szlovén fővárost egy angol nyelvű idegenvezetés keretei között. Az eső sem vette el a kedvünket. Képeket készítettünk a barokk belvárosról és a szocialista építményekről. A város jelképe a sárkány. Hétfő délután személyesen köszöntött minket a városházán Ljubljana polgármestere. Kedden az Union sörgyárba látogattunk, ahol információt szereztünk a sörkészítés folyamatáról. Szlovénia leghíresebb cseppkőbarlangjába, Postojnába is elutaztunk. A lélegzetelállító barlangvilágot több millió éves cseppkövek díszítik. Otthont ad több mint száz, teljes sötétségben élő állatnak, melyek közül a leghíresebb egy gőtére hasonlító kis gyík, amely Szlovénia egyik jelképe. A barlang mellett egy földtani múzeum is helyet foglal, ahol tanúi lehetünk annak, hogy mire is képes a természet. Pénteken a dombtetőn található várban egy fotókiállítást tekintettünk meg a XX. századi Ljubljana tömegközlekedéséről.

A város megismerésének egy másik módja a vásárlás és a felfedezés. Az iskolai programok utáni szabadidőnket kedvünk szerint tölthettük el: vásároltunk, fotóztunk és nézelődtünk. A külföldi diákokkal együtt kerestünk szuveníreket. A csütörtök esti bowling egy igazán jó csapatépítő lehetőség volt. Napi három alkalommal étkeztünk együtt a többi nemzettel. Az önkiszolgáló reggelire és a kétfogásos vacsorára a hotelben került sor. Az iskolától kétszáz méterre található önkiszolgáló étteremben ebédeltünk.

Összességében minden tökéletes volt, nem lehet semmire sem panaszunk. A szlovének segítőkészek és igazán jó házigazdák voltak. Gyönyörű élményeket szereztünk, nagyon sokat beszéltünk angolul. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy látogassa meg a szlovén fővárost.

 

Csengetési rend