Vendéglátóipari képzések

1. Pincér (OKJ: 33 811 02 1000 00 00)

Ráépülés:

  • mixer (33 811 02 0001 33 01)

A képzés időtartama: 3 tanév

A jelentkezés feltétele:

  • a 9-10. szakiskolai alapozó évfolyamok sikeres elvégzése
  • betöltött 16. életév
  • orvosi alkalmassági vizsga

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik

  • a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat látnak el
  • a vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőlük elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítják
  • udvariasan és szakszerűen szolgálnak fel.

Szakmai követelménymodulok:

  • vendéglátási tevékenységek gyakorlása
  • nyitással, üzemeléssel, zárással kapcsolatos feladatok végzése
  • vendég fogadása, felszolgálás
  • rendezvény és szobai felszolgálás
  • adminisztráció és speciális feladatok

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás:

  • felszolgáló
  • vendéglátó-ipari eladó

A szakképesítéssel rokon szakképesítés: vendéglős

2. Szakács (33 811 03 1000 00 00)

Rész-szakképesítések:

  • gyorséttermi- és ételeladó (33 811 03 0100 31 01)
  • konyhai kisegítő (33 811 03 0100 21 01)

Ráépülés:

  • diétás szakács (33 811 03 0001 33 01)

A képzés időtartama: 3 tanév

Jelentkezési feltétel: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik

  • a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatokat ellátják
  • a vendégek elvárásainak megfelelő ételválasztékot kialakítják és elkészítik
  • az ételeket a követelményeknek megfelelő minőségi színvonalon tálalják a fogyasztók és a vendégek számára

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás:

  • szakács

A szakképesítéssel rokon szakképesítések:

  • élelmezésvezető
  • vendéglős

3. Panziós, falusi vendéglátó (OKJ: 31 812 01 0000 00 00)

A képzés ideje:  2 tanév

Jelentkezési feltétel: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik

  • a turizmusban résztvevők számára szállást, étkezést, és ház körüli tevékenységben részvételi lehetőséget nyújtanak
  • információt nyújtanak a lokális nevezetességekről, népszokásokról
  • az ellátásban felhasználják a saját előállítású mezőgazdasági termékeiket.

Szakmai és vizsgakövetelmények:

  • gazdálkodás
  • vendégfogadás
  • napi tevékenységek végzése
  • higiéniás tevékenység végzése
  • állattartás, kertművelés
  • takarítás

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás:

  • egyéb vendéglátó-ipari foglalkozások