1. Pincér (OKJ: 33 811 02 1000 00 00)
Ráépülés:
- mixer (33 811 02 0001 33 01)
A képzés időtartama: 3 tanév
A jelentkezés feltétele:
- a 9-10. szakiskolai alapozó évfolyamok sikeres elvégzése
- betöltött 16. életév
- orvosi alkalmassági vizsga
A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik
- a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat látnak el
- a vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőlük elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítják
- udvariasan és szakszerűen szolgálnak fel.
Szakmai követelménymodulok:
- vendéglátási tevékenységek gyakorlása
- nyitással, üzemeléssel, zárással kapcsolatos feladatok végzése
- vendég fogadása, felszolgálás
- rendezvény és szobai felszolgálás
- adminisztráció és speciális feladatok
A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás:
- felszolgáló
- vendéglátó-ipari eladó
A szakképesítéssel rokon szakképesítés: vendéglős
2. Szakács (33 811 03 1000 00 00)
Rész-szakképesítések:
- gyorséttermi- és ételeladó (33 811 03 0100 31 01)
- konyhai kisegítő (33 811 03 0100 21 01)
Ráépülés:
- diétás szakács (33 811 03 0001 33 01)
A képzés időtartama: 3 tanév
Jelentkezési feltétel: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség
A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik
- a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatokat ellátják
- a vendégek elvárásainak megfelelő ételválasztékot kialakítják és elkészítik
- az ételeket a követelményeknek megfelelő minőségi színvonalon tálalják a fogyasztók és a vendégek számára
A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás:
A szakképesítéssel rokon szakképesítések:
- élelmezésvezető
- vendéglős
3. Panziós, falusi vendéglátó (OKJ: 31 812 01 0000 00 00)
A képzés ideje: 2 tanév
Jelentkezési feltétel: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség
A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik
- a turizmusban résztvevők számára szállást, étkezést, és ház körüli tevékenységben részvételi lehetőséget nyújtanak
- információt nyújtanak a lokális nevezetességekről, népszokásokról
- az ellátásban felhasználják a saját előállítású mezőgazdasági termékeiket.
Szakmai és vizsgakövetelmények:
- gazdálkodás
- vendégfogadás
- napi tevékenységek végzése
- higiéniás tevékenység végzése
- állattartás, kertművelés
- takarítás
A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás:
-
egyéb vendéglátó-ipari foglalkozások