Élelmiszeripari képzések

1. Pék (OKJ: 33 541 04 0000 00 00)

A képzés időtartama: 2 tanév

A jelentkezés feltétele: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik

  • tésztát készítenek
  • tölteléket készítenek
  • feldolgozzák a tésztát
  • tésztát kelesztenek, sütnek, szárítanak

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás: pék

A szakképesítéssel rokon szakképesítések: édesipari termékgyártó, élelmiszeripari technikus, molnár, pék-cukrász

2. Pék-cukrász (OKJ: 33 541 05 1000 00 00)

Rész-szakképesítések:

  • Gyorspékségi sütő és eladó (33 541 05 0100 21 01)
  • Mézeskalács-készítő (33 541 05 0100 21 02)
  • Sütőipari munkás (33 541 05 0100 21 03)
  • Száraztésztagyártó (33 541 05 0100 21 04)

A képzés időtartama: 3 tanév

A jelentkezés feltétele: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik

  • tésztát készítenek
  • tölteléket készítenek
  • feldolgozzák a tésztát
  • tésztát kelesztenek, sütnek, szárítanak
  • cukrászati késztermékeket gyártanak

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás: sütő-, tésztaipari munkás, pék

A szakképesítéssel rokon szakképesítések: édesipari termékgyártó, élelmiszeripari technikus, molnár, pék, cukrász

3. Húsipari termékgyártó (OKJ: 31 541 01 1000 00 00)

Rész-szakképesítések:

  • Baromfifeldolgozó (31 541 01 0100 21 01)
  • Bélfeldolgozó (31 541 01 0100 21 02)
  • Bolti hentes (31 541 01 0100 31 01)
  • Csontozó munkás (31 541 01 0100 21 03)
  • Halfeldolgozó (31 541 01 0100 21 04)
  • Szárazáru készítő (31 541 01 0100 31 02)
  • Vágóhídi munkás (31 541 01 0100 21 05)

A képzés időtartama: 2 tanév

A jelentkezés feltétele: nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik

  • darabolást, csontozást végeznek
  • másodlagos feldolgozást végeznek
  • félkész és készételeket készítenek
  • hő kezelt húskészítményeket gyártanak
  • sózott, pácolt húskészítményeket gyártanak
  • nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártanak
  • konzervet készítenek
  • értékesítéssel kapcsolatos tevékenységet végeznek
  • alapméréseket végeznek

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás: húsfeldolgozó (hentes, mészáros), hal- és baromfi-feldolgozó

A szakképesítéssel rokon szakképesítések: tartósítóipari termékgyártó, vágóállat-minősítő