Puliszkafőzés irodalmi célzattal

A tagintézményből 3 csapat vesz részt a DIA-MOND IV. tehetséggondozó, a NAT műveltségterületeire épülő, anyanyelvápoló értékközvetítő műveltségi csapatversenyben. A 10/G, 10/K és a 10/M osztály 3-3 diákja alkotja a csapatokat.

A verseny meghirdetője: a hajdúböszörményi Veress Ferenc Szakképző Iskola humán munkaközössége.

A verseny célja: Anyanyelv és informatikai eszközök használata a magyar kortárs kultúra által. A szakképzési oktatási feladatok szakmai segítése.

Az első forduló során Sánta Ferenc: Sokan voltunk, és Ágh István: Bábel tornya című novellát kellett feldolgozni.

A feladatok között a következő is szerepelt: főzzetek puliszkát, s kóstoljátok meg ezt a régen gyakran fogyasztott ételt. Készítsetek fotót az elfogyasztásáról, s írjátok le röviden az ízét, azt is, hogyan ízlett nektek.

Ezt a feladatot végeztük el ma délelőtt. A három csapat „elfoglalta” az iskola tankonyháját. Orbán László, a tankonyha vezetője minden szükséges edényt és eszközt a rendelkezésünkre bocsátott. Köszönjük szépen a segítséget. Amíg a víz nem érte el a forráspontot, addig elolvastuk a puliszka eredetét, előfordulását, névváltozatait, illetve az elkészítés módját.

A főzést a diákok végezték, felváltva. Közben képek készültek róluk. A tanétteremben kóstolták meg és fogyasztották el az ételt. Aztán rendet raktunk magunk után. Elmosogattak, felmostak.

A puliszka elnevezést a latin pollis (finom liszt) és a puls (kása) szavakból származtatják. Az elnevezés – pulitzka – először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel. (Nagyatyja Páriz Ferenc polgár és kereskedő volt Pápán.)

Ismeretes puliszka, polenta, mamaliga, málé néven is.

De nézzük csak, hogyan készül a puliszka! 1 liter vízhez adjunk egy kis sót, és ha forrni kezd, akkor állandó keverés mellett, folyamatosan szórva adjunk hozzá 20 dkg kukoricadarát. Körülbelül 15 percig főzzük, és nagyon fontos, hogy állandóan keverjük, hogy ne legyen csomós. Ha besűrűsödött, sima kását kapunk, akkor levesszük a tűzről, hozzákeverünk 2 dkg vajat és állni hagyjuk.

Legtöbbször így magában fogyasztották, de kiváló egy kis olvasztott vajjal, vagy tejföllel is. Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Mi a Pápai Hús 1913 által készített vöröshagymás tepertőkrémmel próbáltuk ki. És fél kilogramm kukoricadarából készítettük, hogy jusson mindenkinek.