Napjaink egyik kedvelt fűszere a só, azonban nem árt óvatosnak lenni a használatával. Ne feledjük, hogy sokszor már az étel elkészítésekor alkalmaznak sót a sütéshez-főzéshez és ehhez még hozzájön az a mennyiség, amit mi magunk rakunk a kész ételre.
Egyes egészségügyi tanulmányok szerint az emberek túlzott sófogyasztása okozza azoknak a haláleseteknek a 10 %-át, amelyek agyvérzés vagy szívroham miatt következnek be. Ráadásul a sok só bevitele közvetve szintén rendkívül káros, így okozhat gyomorrákot, magas vérnyomást, vesekövet, az emberi csontok gyengeségét és elvékonyodását és végül növeli az elhízás veszélyét is. Kapcsolódik ide az Egészségügyi Világszervezet (WHO) általi felmérés szintén, mely szerint világszerte a magas vérnyomás jelenti az első számú rizikófaktort, amely halálesetet okozhat. Ennek kapcsán hangsúlyozzák, hogy a magasvérnyomás-betegségben szenvedő emberek 30 %-a esetében elmúlna a betegségük, ha csökkentenék sófogyasztásukat és azt visszavennék a normális szintre. A Világszervezet által javasolt mennyiség a konyhasóból maximum napi 5 gramm, ami 2000 milligramm tiszta nátriumnak felel meg. A WHO másik felmérése szerint az emberek az előbbi maximum javasolt adagnak sokszor akár kétszeresét-háromszorosát is elfogyasztják naponta, amely mindenképp arra utal, hogy a fogyasztók ez irányú tudásán sajnálatos módon még van mit javítani.
A só mellett ugyancsak nem árt visszafogni az energiaitalok fogyasztásának mértékét sem.
Ezek - bár azt ígérik, minden szükséges energiát megadnak számunkra, ugyanakkor - magas koffeintartalmuk miatt egészségi problémákat is okozhatnak, főleg, ha gyógykezelés alatt áll a fogyasztó.
Magas vérnyomás, szívritmuszavar, alvászavar alakulhat ugyanis ki, ami hosszabb távon még komolyabb problémákhoz vezethet.