Ne féljünk az ismeretlentől: próbáljuk ki a bioélelmiszereket!

Kategória:

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által meghirdetett Fogyasztók Hónapja kampány keretében „Az egészség és táplálkozás 12 pontja" közül az ötödik pont így hangzik:
"Ne féljünk az ismeretlentől, próbáljuk ki a bioélelmiszereket! "

Az alábbiakban a bioélelmiszerek jellemzői, alkalmazásuk olvasható.

Reklámokban, hirdetéseken, és a mindennapi élet során is gyakran hallani azt a kifejezést: bioélelmiszer. Vannak támogatói és ellenzői a bioélelmiszereknek, érvek és ellenérvek sokaságát hozzák fel indokként. De vajon mit takar ez a kifejezés?
A biotermék azt jelenti, hogy a termék vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készült, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használtak. Az előállítás során nem lehet génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni. További feltétele a biotermék minősítésnek, hogy az a föld, amelyben az alapanyagokat termesztették, már legalább három éve nem volt vegyszerrel kezelve.
A késztermék bioélelmiszer esetén nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot, csak egy esetlegesen előforduló 5 százalékos mértékig, amely egy meghatározott adalékanyaglistában szereplő, bioval nem helyettesíthető alkotó lehet.
Aki bioélelmiszert akar vásárolni, a következő módon tudja ellenőrizni a termék biominőségét: a csomagoláson szerepelnie kell az öko vagy bio szónak a termék neve előtt, annak, hogy „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik", az alkotórészeknek, az ellenőrző szervezet nevének és kódszámának, esetleg logójának.
Tipikus biotermék a bioméz, a biobor, biokekszek és biosütik, és a különböző zöldség-és gyümölcsfélék.