Február 26-án, pénteken délelőtt a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola Tagintézményében (volt Mező) vendéglátós és kereskedelmi szakmai napot tartottak. Áldozó Tamás, Pápa város alpolgármestere, egyben a szakképzés-szervezési társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket és méltatta a rendezvény jelentőségét mondván: a vendéglátás és a kereskedelem Pápán stratégiai jelentőségű szolgáltatási ág.
A köszöntőt követően Roxer Egon, az NFH Közép-dunántúli Regionális Felügyelőségének kirendeltségvezetője tartott átfogó tájékoztatást a fogyasztó-védelem tevékenységéről, az új rendelkezésekről, valamint a fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól.
- Nemcsak a boltokban van szükség az ellenőrzésre, hanem a vendéglátásban is. A mai előadáson kereskedők és vendéglátók vannak, ezen a területen a fogyasztóvédők feladata csökkent. Az élelmiszer ellenőrző lánc létrehozásával a fogyasztóvédelmi hatóság több feladatot kapott. Mi azokkal a részekkel foglalkozunk inkább, ahol a vásárló, a fogyasztó találkozik a termékkel. Az utóbbi években jelentősen megváltozott a működési engedéllyel kapcsolatos jogszabály, megszűnt például a működési engedély kötelezettsége, de ez nem azt jelenti, hogy a szabályokat nem kell betartani. Azt javasolnám, hogy akit bővebben érdekelnek ezek a változások, azok a www.nfh.hu-n tudnak további információkat szerezni - tájékoztatta az érdeklődőket Roxer Egon.
Domonkos Miklós, a Veszprém megyei gasztronómiai egyesület elnöke a gasztronómia jelentéséről, kialakulásáról tartott előadást. Szó esett még a gasztronómia különböző korszakairól is a honfoglalástól kezdve napjainkig, a hazai hagyományokról, az ünnepi étkezésekről és a nemzetek konyháiról is.
- Hallatlan nagy utat tettünk meg a technológiai fejlődés területén, ezekkel a modern eszközökkel igazi különlegességeket tudnak a szakácsok elkészíteni. A korszerű gasztronómia lényege, hogy megfeleljünk a kedves vendégnek és egészségesen étkezzünk, sok halat és kevés zsíros ételt fogyasszunk. Célunk azonban, hogy a különböző tájegységek ízeit megőrizzük, remek alkalom erre például a torkos csütörtök - hangsúlyozta az elnök.
Ezt követően Tanács Attila mesterszakács, világ-, európa-, és olimpiai bajnok ételszobrász és oktató Zöldségfaragás elmélete és gyakorlata című bemutatóját figyelhették, majd egy koktél bemutatóra invitálták a diákokat és az idelátogatókat, melyet Fenyvesi Norbert és Halász Bence mixerek mutattak be.
A rendezvény zárásaként a Zwack Unicum bemutatóját tekinthették meg a résztvevők.
(Forrás: www.papa-ma.hu)